Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de website, waardoor nog niet ons volledige assortiment beschikbaar is en mogelijk de verkeerde informatie kan worden getoond. Onze excuses voor het ongemak!

0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Menu

Product was successfully added to your shopping cart.

Wat is de beste videokaart voor een CAD of BIM workstation?

Van het ontwerpen op meerdere 4K schermen, het realistische renderen in viewports, het analyseren van het model tot het virtueel beleven van het ontwerp. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Om het maximale uit uw CAD, BIM, Analyse en Visualisatie software te halen is het noodzakelijk dat de videokaart al deze taken aan kan. Maar welke videokaart is nu de beste keuze voor uw situatie?

Nvidia GTX en Nvidia Quadro

Nvidia heeft twee verschillende type videokaarten. De Nvidia GTX videokaarten zijn uitstekende videokaarten voor Gamers maar zijn niet geschikt voor professionele CAD en BIM toepassingen. Nvidia’s GTX videokaarten staan bekend om hun uitstekende FP32 prestatie maar presteren beduidend minder goed als het gaat om FP64. De prestatie van CAD, BIM, simulatie, visualisaties en analyse software is voor een groot gedeelte afhankelijk van FP64 Double Precision.

De aanschafprijzen van een GTX gamerkaart liggen over het algemeen lager dan een Nvidia Quadro videokaart maar de stabiliteit voor CAD en BIM toepassingen is niet te garanderen. Dat is ook de reden dat wij het gebruik van gamers videokaarten afraden in een professionele ontwerp omgeving.

Nvidia Quadro kaarten worden samen met meer dan 100+ bekende software leveranciers ontwikkelt en staan garant voor de beste en meest stabiele resultaten. De Nvidia Quadro drivers zijn geoptimaliseerd voor het werken met professionele CAD en Design software applicaties zoals AutoCAD, VectorWorks, Revit of Inventor.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Naast de meest voor de hand liggende verschillen als het aantal Cuda Cores (kernen) en het beschikbare videokaart RAM geheugen zijn er een aantal verschillen die niet direct opvallen maar een grote impact hebben op de prestatie van de videokaarten of waar u deze het beste voor kunt inzetten.

Verschillen in geheugen types en snelheden.

De laatste generaties professionele videokaarten van Nvidia Quadro hadden tot nu toe altijd de beschikking over GDDR5 geheugen en er waren geen verschillen tussen de verschillende videokaarten. Met de nieuwe Pascal serie is er ook gekozen om verschillende types geheugen te kiezen. GDDR5 geheugen heeft ongeveer een kloksnelheid van 6GB/s, het nieuwe GDDR5X heeft een kloksnelheid van 9GB/s en tenslotte heeft het HMB2 een kloksnelheid van 15GB/s.

Welke videokaart is het meest geschikt mijn workflow?

Welke Nvidia Quadro videokaart het beste bij uw situatie past hangt af van de gebruikte software, de werkzaamheden en uw workflow. In het algemeen kunnen we stellen dat een “zwaardere” videokaart beter presteert dan een “lichtere” videokaart, maar het hangt heel veel af van de software en workflow hoeveel de prestatie zal toenemen als u een duurdere videokaart koopt.

Als u vooral modelleert wordt de prestatie van uw videokaart vooral bepaald door de responsiviteit van het model in de viewport. Als de videokaart niet krachtig genoeg is merkt u dit doordat het beeld schokkerig wordt en u zit te wachten totdat het model “reageert”. Dit wordt o.a. veroorzaakt doordat de videokaart niet genoeg GDDR RAM heeft. De hoeveelheid GDDR RAM geheugen die u nodig heeft hangt af van hoe groot een bestand is, de visuele instellingen, de complexiteit en het aantal elementen of parts dat er in het model worden getoond.

AutoCAD

Modelleren

De prestatie van AutoCAD hangt veel af van of de videokaart krachtig genoeg is om het model zonder haperingen in de viewport te tonen. Als de videokaart krachtig genoeg is voor het modeleren in AutoCAD heeft het geen meerwaarde om een nóg krachtiger videokaart te gebruiken. De duurdere videokaart zorgt in dit geval niet voor een prestatieverbetering.

Artistieke of fotorealistische afbeeldingen renderen

De AutoCAD Render Engine maakt geen gebruik van de videokaart maar van de processor. 3ds Max of een vergelijkbaar programma maakt wel gebruik van de videokaart om te afbeeldingen renderen.

Aanbevolen videokaarten voor AutoCAD:

Small assemblies Medium assemblies Large assemblies
AutoCAD LT Quadro P600 Quadro P1000 Quadro P2000
AutoCAD Quadro P600 Quadro P1000 Quadro P2000

Civil 3D / Map 3D

Modelleren

Civil 3D en Map 3D zijn wat betreft hardware eisen vergelijkbaar met AutoCAD. Doordat civiele projecten vaak groot en complex zijn adviseren we om niet te bezuinigen op de videokaart. Ook worden er in de civiele workflow vaak meerdere software pakketten gebruikt. Ga bij de keuze voor een videokaart altijd uit van de zwaarste applicatie.

Artistieke of fotorealistische afbeeldingen renderen

De AutoCAD Render Engine maakt geen gebruik van de videokaart maar van de processor. 3ds Max of een vergelijkbaar programma maakt wel gebruik van de videokaart om te afbeeldingen renderen.

Small assemblies Medium assemblies Large assemblies
Map 3D Quadro P1000 Quadro P2000 Quadro P4000
Civil 3D Quadro P2000 Quadro P4000 Quadro P5000

Revit

Modelleren

Welke videokaart u het beste kunt kiezen hangt veel af van hoe groot het Revit bestand is, het aantal elementen en de level of detail. Ook hebben de grafische instellingen die u gebruikt een grote impact op de videokaart. Voor de benodigde rekenkracht van de videokaart maakt het een groot verschil of u de visuele stijl Wireframe of Hiden lines gebruikt of Realistic of Ray Trace.

Artistieke of fotorealistische afbeeldingen renderen

De Revit Render Engine maakt geen gebruik van de videokaart maar van de processor. Revit render extensies als Lumion, Enscape, V-ray maken wel gebruik van de videokaart.

Small assemblies Medium assemblies Large assemblies
Revit LT Quadro P2000 Quadro P4000 Quadro P4000
Revit Quadro P2000 Quadro P4000 Quadro P5000

Inventor

Modelleren

Welke videokaart u het beste kunt kiezen hangt veel af van hoe groot het Inventor bestand is, het aantal parts en de level of detail. Grafische instellingen zoals Realistic hebben een grote impact op de videokaart. Voor de prestaties van Inventor is voldoende RAM geheugen van de videokaart erg belangrijk.

Artistieke of fotorealistische afbeeldingen renderen

Ray Trace maakt geen gebruik van de videokaart maar van de processor. 3ds max maakt wel gebruik van de videokaart.

Small assemblies Medium assemblies Large assemblies
Inventor LT Quadro P2000 Quadro P4000 Quadro P4000
Inventor Pro Quadro P2000 Quadro P4000 Quadro P5000